V Brně od roku 2007 funguje v rámci Centra naděje a pomoci pod vedením MUDr. Lázničkové jako jediné zařízení v ČR gynekologická ambulance, kde se pracuje výhradně v souladu s morálním učením katolické církve. Klientky nejsou odesílány na potrat, ale naopak jsou podporovány k plnému přijetí dítěte. Nejsou odesílány ani na prvotrimestrální screening, testování na začátku těhotenství, protože toto vyšetření je zaměřeno pouze k odhalení možné pravděpodobnosti prakticky neléčitelných vad s cílem, aby taková těhotenství byla včas ukončena. V této ambulanci není nabízena žádná léčba, která by jako vedlejší účinek mohla způsobovat potrat. Proto se zde nepředepisuje ani hormonální antikoncepce, ani stimulace ovulace, ani se nezavádějí nitroděložní tělíska.  Přesto je v ambulanci minimum neplánovaných otěhotnění. Manželé, kteří v rámci zodpovědného rodičovství se potřebují početí vyhnout, jsou zaučeni ve využívání velice spolehlivé symptotermální metody (STM). V rámci Centra naděje a pomoci je zajištěn servis konzultací záznamů STM. 

Manželé, kteří jsou otevřeni k početí dítěte, jsou vedeni k využívání metody NAPROHELP, která umožňuje úspěšnou léčbu v případě dosud nenaplněné touhy po dítěti, poloviční počet císařských řezů oproti celostátnímu průměru, a minimalizaci výskytu spontánních těhotenských ztrát.

Takové nastavení práce přináší jednoznačně klid ve svědomí.  Na druhou stranu ale je to práce zcela jiná, než je tomu v běžné gynekologické praxi. Asi i proto zůstává  tato ambulantní praxe dr. Lázničkové  zcela ojedinělá. Rádi bychom to změnili a proto hledáme především pro gynekologickou ambulanci Centra naděje a pomoci  lékařku či lékaře se specializací či v přípravě na specializaci v oboru gynekologie a porodnictví, kdo by převzal/a takto nastavenou praxi a myšlenky úcty k životu a ke zdraví šířil/a dál.

Pokud o někom víte, prosím, aby napsal mail do [email protected]