Psal se říjen 2019. Od dr. Lázničkové přišel mail, nabídka misie v Chicagu, učit tam STM. První myšlenka byla: „To je tedy bláznivý nápad!!!“ Pak ale následovaly další: „No, jestli to myslí MUDr. Ludmila Lázničková vážně, tak tedy spíše skvělá příležitost…. A tak si zjistím pár informací a uvidím…. No, nevypadá to tak špatně…“

Tak jdu do toho. Kdy jindy než teď? A navíc, taková příležitost se neopakuje!!!

Únor představoval vyvrcholení přípravy, nutno říct, že i obavy, do čeho jdeme, a hodně očekávání. V Brně 25.2. rozloučení s manželem a sedmičlenná výprava (5 žen a 2 muži) míří autobusem do Vídně. Ve Vídni na letišti dvě z nás prošly velice důkladnou kontrolou. Nástup do velkého pohodlného letadla, kde jsme strávili deset a půl hodiny bezproblémového letu. Cestou jsme sledovali nádherné Grónsko plné slunce, sněhu, ledových ker – krása!!! A už se objevují mrakodrapy Chicaga. Co bude teď? Pohovor s úředníkem, otisky prstů, zavazadla...

 

Na letišti nás vyzvedl otec Dušan Hladík (předseda České katolické misie v Chicagu) a slečna učitelka a varhanice Lenka. Dvěma auty jsme se dopravili až na místo určení – do České katolické misie v Chicagu v Brookfieldu – místa našeho pobytu na dva týdny.

Ubytovali jsme se – pět z nás na faře a dvě v pokojích u kostela - a ještě jsme stihli mši svatou na popeleční středu. Jen tak mimochodem, byla to nejdelší popeleční středa v mém životě, díky časovému posunu trvala třicet jedna hodin. 

 

Seznámili jsme se s prostředím, připravovali techniku, tiskli materiály na programy a kurzy. Náš program začínal v pátek večer přednáškou paní doktorky Lázničkové „Desatero a lidská sexualita“. Následovala pracovně velice vydatná sobota, kdy od rána do večera byla první část kurzu STM a zároveň s tím program Být sama sebou pro dospívající dívky. Kurzu STM se zúčastnila poměrně početná skupina českých a slovenských manželů. Zaslechla jsem večer, že odcházeli se slovy: „Máme hlavu jako balón, musíme to zpracovat…“. 

Program s děvčaty byl úžasný! Práce se skupinou dospívajících Američanek českých a slovenských rodičů ve věku 11 až 16 let byla podstatně jiná než v Čechách. Děvčata jsou velice temperamentní, hlučná a sebevědomá. Zároveň velice respektují druhého, když mluví, dodržují nastavená pravidla.  Jsou nadšená z jakékoliv akce, hry, aktivity. O přestávkách tančily – tolik energie pohromadě jsem ještě nikdy nikde nezažila!!!

V neděli byla možnost navštívit v devět hodin slovenskou mši svatou, kterou sloužil slovenský kněz a kaplan zdejší misie - otec Stanislav Bindas a v 10.30 hod mši svatou v češtině slouženou otcem Dušanem Hladíkem. Farníků na obou mších bylo opravdu hodně. Po společném obědě byly v nabídce dvě naše přednášky a to Sexualita v manželství podle Božího plánu od Tondy Brtníka a moje přednáška Jak mluvit s dospívajícími a dětmi o vztazích a sexu. S účastí jsme byli spokojeni a po víkendu velice unaveni.

Nastala nám klidnější část pobytu za oceánem. Misie nám darovala pro každého City- pass a my navštěvovali muzea a zajímavosti Chicaga.

Centrum města Downtown, „fazole“Cloud Gate v Millenium parku, mrakodrap John Hancock, katolická katedrála v Downtownu a nesmíme zapomenou na sochu Karla Havlíčka Borovského na nábřeží u Michigenského jezera a sochu Blanického rytíře u Univerzity Chicago věnovanou T.G Masarykovi – i v Americe se můžete cítit jako doma .

Následovaly úžasné zážitky z technického muzea, místního obrovského akvária s delfíní show. V tomto akváriu jsme měli osobního průvodce – zkušeného hlubinného potápěče otce Hladíka.

V úterý večer jsme českým a slovenským krajankám nabídli přednášku „Přechod – klimakterium“ a ve středu byl prostor pro osobní konzultace.

Ve čtvrtek a pátek jsme opět měli volnější poznávací program. Užili jsme si pohled na Chicago z největšího mrakodrapu Willis Tower, který měří 442 m, to je asi 104 poschodí. Z této výšky jsme viděli toto velkoměsto jak ve dne, tak při západu slunce a následně i v noci. Jeden celý den jsme procházeli přírodovědecké muzeum, kde mně přišla nejúžasnější expozice vykopaných a sestavených originálních koster pravěkých zvířat a dinosaurů. Často jsem vzpomněla na naše děti, které by tam byly jak Alenka v říši divů. Poslední volný den jsme strávili v Adlerově planetáriu a samozřejmě jsme nakoupili nějaké dárečky domů do našich rodin.

V průběhu týdne někteří účastníci kurzů a přednášek využili možnosti osobních konzultací a pomoc s vyhodnocením jejich vlastních záznamů. 

Pátek večer byla v naší nabídce přednáška Umění komunikace pro manžele – včetně komunikace tělem v sexuální oblasti. Následovala druhá nabité sobota. Pokračoval celodenní  Kurz STM s praktickým procvičováním pravidel v různých životních situacích. Já s Janou Vaňkovou jsme se ujaly té obrovské nálože energie v podobě českoamerických dívek v rámci kurzu Být sama sebou a celý den jsme se věnovaly tématu partnerské vztahy, doba chození, sexualita, atd… Tonda Brtník měl celodenní program pro kluky. 

Nádherná neděle zakončovala náš odborný program – Úskalí antikoncepce přednášená MUDr. Alžbětou Podolovou a já s Janou Vaňkovou jsem měla program pro mladší děvčata o dospívání a kráse fungování našeho ženského těla. 

Celý program byl zakončený volnou diskusí o praktikování PPR, zkušenostech dr. Lázničkové s využíváním znalostí PPR v gynekologické ambulanci, i svědectví, jak znalosti STM PPR chrání zdraví, život.

V pondělí dr. Lázničková navštívila dvě gynekologické ambulance v Chicagu, kde ordinují gynekologové podporující PPR, někteří z nás navštívili muzeum světové chirurgie, někteří jen odpočívali nebo dokončovali své nákupy. Následovalo balení a v úterý odlet.

Můj celkový dojem z Ameriky je úžasný. Vnímala jsem přátelské prostředí, vstřícnost lidí, obětavost lidí z celé misie, kteří se o nás s láskou starali, přátelské chování Čechů a Slováků žijících v Chicagu. Chicago jsme zažili pod sněhem i ve světle slunce. Veliké díky chci vyjádřit Lence, Rosemary, paní Bucek, Dominice a dalším, kteří pro nás vařili, všude po městě a památkách nás vozili, protože v Americe se všude jezdí autem. 

Zvláštní poděkování patří otci Dušanovi Hladíkovi a MUDr. Ludmile Lázničkové, kteří celou misii domluvili a zorganizovali. 

Díky Bohu za to… je zaseto. Teď to necháme na Duchu Svatém i dalších lidských možnostech. 

Markéta Juzová, 30. 3. 2020